KATEGORİLER

7 Temmuz 2012 Cumartesi

BASİT TEKNİK ANALİZ İÇİN BASİT KURALLAR


Daha önceki yazımda basit teknik analizin borsada hayat kurtarabileceğini yazmıştık. Hangi programı nasıl kullanabileceğinizi resimli olarak anlatmıştık.şimdi ise riayet edildiğinde bize faydası olacak noktaları yazacağım. Bu genel değerlendirme olacak. Fakat daha sonraki yazılarımda indikatörleri tek tek değerlendireceğim. Bir şeyler katmak umuduyla:
1-) teknik analizin en önemli konusu trendlerdir. Trendleri takip edebilirseniz. İyi paralar kazanabilirsiniz. 3 ana trend vardır:
a) yükselen trend: fiyatların devamlı yukarı gittiği trendlerdir. Düzeltmeler yaşansa da  genellikle aldığınız bir hisseyi yukardan en kötü ihtimalle aldığınız fiyattan satma imkanı tanır. Örnek 2009 martında 20900 den başlayan imkb hareketi 71700 de sonuçlanmış. Dipte ve ortalarda en kötü seneti bile alanlar kar yapmışlardır.
b) alçalan trend: yukarı tepkiler olsa da devamlı düşüşün olduğu senetlerdir. Mesela 2008 krizinde hisse senetlerinin 58000 zirvesinden 20900 e kadar düşüşünde çok ucuz diye aldığımız senetlerin devamlı düşmesi gibi.
c) yatay trendlerdir: belli rakamlar arasında dönüp duran trendlerdir. İçinde bulunduğumuz trenddir.mesela 70000 le 48000 arasında dönen trendlerdir. Bu tarz trendlerde kağıt seçimi önemlidir.
2-) basit teknik analiz için diğer önemli bir husus işlem hacmidir:
a) eğer bir hisse sürekli artıyor, işlem hacmi de yükseliyorsa  senedin yükseleceğini gösteriyor olabilir.
b) eğer bir hisse yükselmiyor fakat işlem hacmi yükseliyorsa bu hisse senedinin yükselişinin sonlanacağını dönüş olacağına işarettir.
Not: yukardaki olaylar genellikle trend dönüşlerinde görülür.

3) eğer bir hissede düşüşler ve yükselişler hacimsiz ise bu düşüş ve yükselişlerin geçici olduğunu gösterebilir. Onun için hacim datası iyi takip edilmelidir.

4-) indikatörler 5 dk,15,dk,30 dk,60dk , günlük,haftalık ve aylık olarak incelenir. 5 dk,15,dk,30 dk,60dk , günlük indikatörler kısa vade için, haftalık ve aylık indikatörler orta ve uzun vade incelenir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder