KATEGORİLER

1 Nisan 2012 Pazar

BORSADA TEMEL ANALİZ. TEMEL ANALİZİN PÜF NOKTALARI

Hisse senetleri üzerinde temel analizi öğrenin. Şirketlerin bilançolarını inceleyerek yapılan analizdir. Şirketin mevcut durumu ve sektördeki gücü hakkında bilgi verir. Borsadaki bana göre en önemli analizdir. Tabi profosyonel analiz yapmak çok uzun süreç. Ben size burada basit temel analiz değerlerini öğreteceğim ki basit bir analizle çok şeyler yapabilirsiniz. Basit temel analizin öğeleri:
A) Pd/dd oranı:   toplam piyasa değeri / özsermaye. Yani şirketin  piyasa değerinin özsermayesine bölünmesiyle bulunan rakam.
* Buradaki incelik pd/ dd 1 ‘ e yakın ise değerinde 1 ‘den düşük ise değerinin altında, 1 den yukarı gittikçe şirket pahalılaşıyor demektir.
B) F/ k oranı: adından da anlaşılacağı üzere şirket hissesi fiyatının hisse başı kazanca bölünmesiyle hesaplanır: f/k oranı = şirketin piyasa değeri / şirketin net karı
* Buradaki incelik f/k oranı sıfıra yaklaştıkça şirketin karlılığının verimli olduğudur. Buradaki en ideal olan f/k oranı 0-10 arasında olması şirketin karlılığının verimli olduğu, 10 dan yukarı gittikçe verimliliğin düştüğü gibi sonuç çıkarılabilir.
C) Alacağımız hisse çok büyük bir beklentisi yoksa düşük sermayeli olmalıdır. Çünkü düşük sermayeli hisse büyüme potansiyeli olan hissedir. Buda hissede fiyat akışkanlığının fazla olmasını sağlar. Günümüz koşullarında şirketin sermayesi 20-25 milyon tl yi aşmaması önemlidir.
D) Karlılık oranı: aldığımız kağıdın karlılık açısından istikrarlı olması aranmalıdır.  Son 3 yılda karlı olması ve her yılın karının bir önceki yılın karından% 20 yukarı da olması gerekir.
E) Aldığımız hissenin sektörünün lider şirketi olması.
F) Kağıdın ihracat yapabilir olması . Özellikle ithalata bağlı olmaksızın ihracat yapabiliyorsa daha iyidir.
Borsada temel analiz yapabilmek için gereken dökümanların çoğuna http://www.paragaranti.com/pages/hisse.jsp ulaşılabilir.
Borsada kazanmayla alakalı şu yazılarımızıda öneririz
 http://borsadakazanmakhs.blogspot.com/2012/04/borsada-kazanmanin-altin-yollari-borsa.html
 http://borsadakazanmakhs.blogspot.com/2012/03/borsada-kazanmanin-altin-yollari-borsa.html


1 yorum: