KATEGORİLER

22 Şubat 2014 Cumartesi

TEMETTÜ HİSSESİ SEÇİM KRİTERLERİ

 Bu yazıyı yazmak ne zamandır aklımda. fırsat bulamadımdan ziyade 90000 endekste aşırı speküle edilmiş hisse fiyatlarında temettü yatırımcılığına başlamak insanları soğutmasın diye kaleme almamıştım. devamlı uzun vade temettü yatırımının önemini anlatmaya çalışıyoruz. zaten bu yönde gerek borsamatikte gerekse bu blogta elimden geldiğinc insanları uzun vade temettü yatırımına yöneltmeye çalışıyorum. çünkü borsada kazanmak çok zor bir iş. bunun yanında sağlam karlı hisseleri seçmek hergün ekrana bakmak zorunda kalmamak o şirketlerin senin için çalışması ayrı bir keyif.
TEMETTÜ YATIRIMININ AMACI
temettü yatırımının amacı maaşından artan paralarla veya birikimlerinle düzgün temettü verimi olan hisseler düzenli yatırımı yapmak. bu bize 15-20 sene sonra yıllık kazancımız oranında temettü getirisine ulaştıracak. şimdi işe başlayan bir insan 65 yaşında emekli olmak zorunda. fakat temettü yatırımları sayesinde 50 yaşında çalışmasına gerek kalmayacak getiriyi sağlamış olacak. temettü yatırımı kendisini gerçek anlamda 5 yıl sonunda hissettirmeye başlar. ama gerçek etki 10 yıl sonunda ortaya çıkmaya başlar.

TEMETTÜ HİSSELERİNİN ORTAK ÖZELLİKLERİ NE OLMALI
1-) Temettü hissesinin verimi çok önemli. ben genellikle hisselerin son 5 senelik temettü verimini esas alıyorum.
2-) temettü verimi enflasyon karşısında ezilmeyecek. mesela enflasyon bu sene ortalama % 7 olacak diyelim. hisseninin temettü verimi son 5 yıllık % 7 üzerinde olmalı.
3-) hissenin karlılığı sürdürülebilir ve istirkrarlı olmalı.
4-) kazandığını yatırımcısıyla paylaşmalı.
5-) sanayi hissesi ise ihracat ağırlıklı şirketler seçilmeli( dahada önemlisi ithalata bağlı olmaksızın ihracat yapan şirketler seçilmeli)
6-) seçtiğimiz şirketleri açık döviz pozisyonu çok olmamalı( döviz fazlası olan hisseler tercih edilmeli)

TEMETTÜ HİSSESİ SEÇİMİNDE STRATEJİLER
1-) Temettü yatırımı büyük disiplin gerektiren. hissesi % 50 düşse daha fazla toplama imkanı olacağı için buna sevinen yatırımcı kitlesidir.
2-) temettü yatırımlarında maaşınızdan veya kazancınızdan artan paralarla düzenli yapılan bir yatırımdır. elinizde birikmiş bir paranız varsa şişmiş veya speküle edilmiş fiyatlardan alım yapmak yerine uygun seviyelerin beklenmesi akıllıcadır.
3-) temettü hisselerinde seçim stratejileri şu şekildedir:
A) PORTFÖY SİSTEMİ:
a) en fazla 3-5 hisse biriktiren yöntem. bu yöntemin seçilmesinin sebebi hisselerin takibinin zor olması. hisse sahibi belirleyecei 3-5 hisseye kazancından artan ile düzenli şekilde alım yapar.
b) 15-20 hisselik portföy yöntemi. bu sistemin amacı dengeli ve riski en aza indiren bir yöntem olması. bu sistemde eşit hisse alına bileceği gibi, bir hisse 10000 tl ' ye tamamlanır. daha sonra diğer hisseye geçilir. hisseler tamamlandıktan sonra artan paralar veya temettüler belli bir sisteme göre( örneğin en ucuz olana, önemli bir düzeltme yapana aktarmak ya da her temettü kendi hissesine şeklinde) hisselere yatırlmaya devam edilir. bu sistemin sıkıntısı takibini zor oluşturulmasınında zor olmasıdır. riski diğer sisteme göre daha azdır. ama kazancıda daha azdır.
B) PD/DD YÖNTEMİ: Temettü portföyü kurarken hisselerden temettü verimi iyi olanlardan pd/dd değeri düşük olanları tercih etme yöntemidir. örneğin yüksek temettü verimi olan aynı sektördeki 2 hisseden frotonun pd/dd si 5 toasonun ise pd/dd si 3.  düşük olduğu için toasoyu biriktiriyoruz.

C)F/K YÖNTEMİ: Bu yöntem seçeceğimiz temettü verimi yüksek hisselerde f/k kriterine bakmak.mesela hissenin f/k sı 10 ve altındaysa toplamaya devam ediyoruz. f/k örneğin 17 oldu. bu hissede uygun f/k yı buluncaya kadar toplamayı kesiyoruz. ya da bu hisseyi satıp diğer hisselere dağıtıyoruz.

D) SEKTÖRÜN EN İYİ HİSSESİ YÖNTEMİ: bu yöntemde mesela 5 ana sektör belirlenir. bu sektörlerden en iyi şirket belirlenir. ve şirketin hisseleri biriktirlmeye başlanır.

şimdilik aklıma gelenler bunlar. daha sonra aklıma gelen olursa veya sizin katkılarınız olursa bunlarıda ekleyerek kafanızda bir şablon oluşturmak. amacımız bir kişiyi bile borsa baronlarının spekülatörlerinin elinden kurtarmak. yatırım ciddi bir iş. emek gerektiren bir çocuk gibi özel muamele isteyen bir yöntem. kumar mantığı kaybettirmeye mahkum edecek

                                                                                                             HALİT SARI

3 yorum:

  1. çok güzel bir strateji. bireysel emeklilik sisteminin, borsa platformunda, kişisel bazda olan şekli. peki son 5 yılda anlattığınız şekilde düzenli temettü veren bir kaç hisse hangileridir?

    YanıtlaSil
  2. çok var , oranlarına bakmadan söylüyorum ki en çok tercih edilenleri bunlar :

    TTRAK , OTKAR , PETUN , FROTO , YUNSA (BENDEN) gibi daha çok var da yüksek temettü oranı düzenli genelde olmuyor bazen düşebiliyor

    YanıtlaSil
  3. Son 10 yılda kaç defa ödediğine bakmak lazım.

    YanıtlaSil