KATEGORİLER

24 Haziran 2012 Pazar

BORSADA BASİT TEKNİK ANALİZ

Borsaya giren yatırımcının en büyük hayali borsaya girip parasın en kısa zamannde 3'e 5'e katlamaktır. fakat bu hayaller kısa zamanda kabusa dönüşebilir. borsada para kazanmak hiç kolay değildir. borsada para kazanabilmek için temel ve teknik analizi iyi öğrendikten sonra şansada ihtiyacınız olacaktır. ben küçük yatırımcının geçtiğiğ bütün yollardan geçmiş birisi olarak kendinizi bu yolla geliştirmezsiniz borsada çok şeyler kaybedebilirsiniz. borsa çok bileşenlidir. bir yönden bakarsanız borsada devamlı kaybetmeye mahkumsunuz. ilk borsada maceram 2007 de başladı. ardından krize yakalandım. 8 milyarla girdiğim borsada bizim para kuşa dönmüş 1,5 milyar liraya inmişti. duyumlar tiyolar dahada zararı arttırmıştı.şunu dedim kendi kendime bir ürünü daha ucuza almak için market merket gezdiğimiz ortamda milyarlar yatırdığmız borsada sistemi öğrenmek adına birşeyler yapmazsak zararın bizim suçumuz olduğunu düşündüm. onun için borsanın kurallarını en iyi şekilde öğrenmeye çalışıyorum. ve bilgi paylaşıldıkça çoğalır kaidesince herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. ama takdir edersinizki hayat devamlı değişmekte. her ne kadar yardım alsakta anlık kararlarda kendi bilgimizin olması şart. onun için sevgili dostlar basit teknik ve temel analizi öğrenmek gerek.
basit temel yazılarımızla ilgili yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz:
borsada kazanmanın altın yolları:
http://www.borsadakazanmakhs.blogspot.com/2012_03_01_archive.html

borsada kazanmanın altın yolları 2
http://www.borsadakazanmakhs.blogspot.com/2012/04/borsada-kazanmanin-altin-yollari-borsa.html

borsada temel analiz . temel analizin püf noktalı
http://www.borsadakazanmakhs.blogspot.com/2012/04/borsada-temel-analiz-temel-analizin-puf.html

borsada teknik analiz için bir teknik analiz programı şart. daha önced söylediğim üzere ben http://www.paragaranti.com/pages/index.jsp adresini tercih ediyorum. buraya girdiğimizde üst tarafta hisse senedi bölümüne tıklıyoruz:http://www.paragaranti.com/pages/hisse.jsp. buraya girdikten sonra solda hızlı hisse bilgileri diye bir bölüm var. burdan hissemizi seçiyoruz. farklı bir arayüz açılıyor. o açılan arayüzde yukarda teknik analiz bölümüne tıklıyoruz. kullanımı için kendi sayfasındaki kullunım kılavuzunu ekleyeceğim:

Teknik analiz uygulamasıyla;

  1. Hisse senetlerinin en çok kullanılan indikatörlerini inceleyebilir,
  2. Hareketli ortalamaları çizebilir,
  3. Dolar veya başka bir hisse bazında grafiklerini oluşturabilir,
  4. Hisseyle ilgili çıkmış haberleri, sermaye artırımlarını ve bilanço açıklanma tarihlerini grafik üzerinde görerek, bu bilgilerin fiyat hareketleri ile etkileşimini inceleyebilirsiniz.
İndikatörler:
  1. Momentum fiyat trendinin gücünü ve hızını gösteren bir indikatördür. Bugünkü fiyatın X gün önceki kapanışa bölünmesi ve 100 katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanır.
  2. Relatif güç endeksi-RGE “Relative Strength Index – RSI” hissenin belli bir periyotta yükseldiği günlerle, düştüğü günlerin karşılaştırılmasıdır. Relatif güç endeksinin hesaplanabilmesi için ilk olarak Relatif güç’ün-RG hesaplanması gerekmektedir.
    RG= X gündeki yükseliş değerlerinin toplamı/ X gündeki düşüş değerlerinin toplamı
    RGE=100 – (100/(RG+1)
  3. MACD – “Moving Average Convergence-Divergence” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. MACD hareketli ortalamaların yakınlaşma ve uzaklaşmalarını görüntüler. MACD göstergesi kısa vadeli 12 günlük üssel ortalamadan uzun vadeli 26 günlük üssel ortalamanın çıkarılmasından oluşur.
  4. Akümülasyon / Distrübüsyon indikatörü hisse senedinin toplandığını veya dağıtıldığını göstermektektedir. Hesaplanışı:
    İndikatör(t) = İndikatör(t-1) + ( (((Kapanış-Endüşük) – (Enyüksek – Kapanış))/(Enyüksek – Endüşük))*İşlem Miktarı
  5. Williams %R hisse senedinin aşırı alım ve satım bölgelerinin tespitinde kullanılır. Belirli bir peryod için hesaplanışı:
    Williams %R =((Kapanış-Enyüksek)/(Enyüksek-Endüşük))*100
  6. Stokastik hisse senedinin aşırı alım ve satım bölgelerinin tespitinde kullanılır. Belirli bir peryod için hesaplanışı:
    %K dönemi =((Kapanış-Endüşük)/(Enyüksek-Endüşük))*100
  7. Negatif işlem miktarı-NİM “Negative Volume Index – NVI” ve Positif işlem miktarı-PİM “Positive Volume Index – PVI” alıcı ve satıcıların güçlerini ortaya koyan indikatörlerdir. Eğer bugünkü işlem miktarı düne göre artmışsa,
    PİM(t)=PİM(t-1)+((Kapanış(t)-Kapanış(t-1))/ Kapanış(t-1))* PİM(t-1)
    NİM(t)=NİM(t-1)
    İşlem miktarı azalmışsa,
    NİM(t)=NİM(t-1)+((Kapanış(t)-Kapanış(t-1))/ Kapanış(t-1))* NİM(t-1)
    PİM(t)=PİM(t-1)
    İşlem miktarı aynı ise,
    NİM(t)=NİM(t-1)
    PİM(t)=PİM(t-1)

Hareketli ortalamalar:
  1. Basit hareketli ortalama: Seçilen zaman dilimindeki kapanışların aritmetik ortalaması alınarak bulunur.
  2. Ağırlıklı hareketli ortalama: Seçilen zaman diliminde son günlerdeki kapanışları daha fazla ağırlıklandırarak hesaplanan bir ortalamadır.
  3. Üssel hareketli ortalama: Seçilen zaman dilimindeki kapanışların hareketli ortalamadan sapmalarının belli bir üssel faktör ile çarpılmasıyla hesaplanır.

Genel Özelikler:

  1. Dolar bazında fiyat grafiği çizme: İlgili alan seçilerek hissenin dolar bazındaki grafiği çizdirilir.
  2. Hisse karşılaştırma: Seçilen hisseyi herhangi başka bir hisse veya döviz kuruna göre izleyebilirsiniz. Kullanılan yöntem seçilen hissenin kapanış fiyatının karşılaştırılan menkul’e bölünmesidir.
  3. İzdüşüm: Grafik üzerinde mouse'unuzla hareket ederken gün saptamasının daha rahat  yapılabilmesi için seçebilirsiniz.
  4. Haber: Haber alanı seçildiği zaman istenen hisseye ait fiyat grafiği üzerinde ilgili hissenin haberlerine ait günler belirir. Herhangi bir günkü haberi görebilmek için grafik üzerinde mouse ile ilgili haber belirtecinin üzerine gelmeniz yeterlidir. İlgili haber grafiğin altında bulunan bilgi alanında görülecektir. Eğer haber bilgi alanına sığmaz ise tüm haberi izleyebilmek için haberin sabitlenmesi gerekmektedir. Bu işlem grafik alanı içindeyken mouse’un bir defa tıklanmasıyla yapılmaktadır. Bu moda geçildiği fiyat detaylarının verildiği alanın kırmızıya dönüşmesiyle anlaşılır. Bu modda iken grafik üzerinde gezilmesi haber bilgi alanının değiştirmemektedir. Sabitleme modundan çıkılması için grafik alanı içindeyken mouse’a tekrar bir kez tıklanması yeterlidir.
  5. Ser. Tem.: Seçildiğinde zaman fiyat grafiği üzerinde o hisseye ait sermaye arttırımları ve temettü ödemelerinin yapıldığı tarihler belirir. İlgili günlerin üzerine gelinmesiyle alttaki bilgi alanında sermaye arttırımları ve temettü ödemelerinin detaylarını görebilirsiniz.
  6. Bilanço: Fiyat grafiği üzerinde o hisseye ait bilançoların açıklanma tarihleri belirir. İlgili günlerin üzerine gelinmesiyle alttaki bilgi alanında hissenin hangi döneme ait bilançoyu açıkladığını görebilirsiniz.
  7. Oklar: Hareketli ortalamalardan herhangi biri seçildiği zaman fiyat grafiği üzerinde kısa ve uzun vadeli ortalamalar belirir ve oklar aktif hale gelir. Oklar seçildiği zaman ise kısa ve uzun vadeli hareketli ortalamaların birbirini kestiği zamanlarda ok işaretleri fiyat grafiği üzerinde belirir.
  8. Trend Çizgisi:

    Fiyat grafiği üzerinde trend çizgisi çizmek için çizginin başlangıç noktasına gittikten sonra mouse’un sol tuşuna basarak ve hiç kaldırmadan yine çizginin son noktasına kadar gidin ve mouse’un sol tuşunu serbest bırakın. Bu yöntemle fiyat grafiği üzerinde istediğiniz trend çizgisi oluşturabilirsiniz. Çizgileri ortadan kaldırmak için mouse’un sağ tuşuna basmanız gerekmektedir. Her bir basıştan sonra en son yapılan trend çizgisinden ilk yapılan trend çizgisine doğru silme işlemi yapılmaktadır.
  9. Zoom Derecesi:

    Ekranda sol tarafta görülen kombo kutusundan %25 ile %400 arası bir değer seçerek grafiğin zoom yapmasını sağlayabilirsiniz. Varsayılan değer %100 dür. Eğer tarih aralığı vermek isterseniz sağ tarafta görünen "Tarih Aralığı" düğmesine basabilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki seçenekler listelenecektir.
  10. Zoom Tarih Aralığı :

    Yukarıda görünen bölüme iki adet tarih girilmesi ve "Çiz" düğmesine basılması halinde, verilen tarih aralığı için grafik çizilecektir. Eğer zoom kombosu seçeneğine ulaşmak istenirse, "Zoom" yazılı düğmeye basılması gerekir.

elimizden geldiğince  buradaki indikatörleri nasıl kullanacağımızı basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
                                                                           halit SARI

FACEBOOK SAYFAMIZ: BEĞEN
https://www.facebook.com/pages/borsadakazanmakhsblogspotcom/118636384943727

4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. İyi günler. Farklı herhangi bir site önerebiliyor musunuz teknik analiz için ?

    YanıtlaSil
  3. Bende uzun zamandır borsa ve teknik analizle ilgileniyorum. Öyle ki teknik analizde kendim indikatör bile oluşturdum fakat benim indikatörümü grafiğe dökemiyorum.Çünkü bilgisayar bilgim çok fazla değil ve grafiğe dökmek için ne site ne de program bulabildim.Bende excell üzerinde hesaplatıyorum indikatörü ama bu beni çok yoruyor. Grafik olmadan sayıları analiz etmek biraz emek gerektiriyor. Bu indikatörün grafiğini çizebileceğim, bildiğiniz bir program yada site var mı?

    YanıtlaSil